Lisätty todellisuus rakentamisessa – Trimble SiteVision

Kuvittele, että voisit nähdä kohteita, jotka ovat piilossa tai joita ei ole vielä olemassa. Trimble SiteVision on ulkokäyttöön soveltuva lisätyn todellisuuden järjestelmä, jolla näet enemmän. SiteVision herättää paikat eloon: voit helposti visualisoida, kokea ja ymmärtää monimutkaista tietoa ennenkokemattomalla tarkkuudella, suoraan mobiililaitteeltasi.

Trimble SiteVision on erittäin tarkka lisätyn todellisuuden järjestelmä, joka soveltuu ulkona käytettäväksi geospatiaalisen datan tarkasteluun yhdistettynä todelliseen maailmaan. Voit visualisoida ja mitata sijainteja käyttäen GNSS:ää (Global Navigation Satellite System), EDM-menetelmää (Electronic Distance Measurement) sekä lisättyä todellisuutta.

Lataa tiedostot, visualisoi kentällä ja raportoi takaisin toimistoon – kaikki onnistuu Trimble Connectin avulla. Trimble Connect on ohjelmisto, joka yhdistää oikeat ihmiset oikeaan rakennettavan tarkkaan tietoon ja sen avulla hankkeen osapuolet jakavat IFC-mallit ja muun dokumentaation reaaliajassa turvallisesti kaikkien saataville. Sitevision toimii standardimuotoisten tiedostopäätteiden kanssa: .SKP, .VCL, .TTM, .TRB, .IFC, .LandXML, .DWG, .SHP, Geodatabase, ja .PNG. SiteVision pystyy yhdistelemään dataa esim. SketchUpista, Autodesk Revitistä ja Teklasta Trimble Connect-pilvipalvelun kautta, joten voit käyttää eri 3D-mallinnusohjelmia luodaksesi malleja visulaisointiin. Näin esimerkiksi arkkitehti voi käydä työmaalla tarkastamassa miltä suunniteltu rakennus näyttää todellisessa ympäristössä ennen kuin rakentaminen on alkanut.

Mitä Sitevision tarvitsee toimiakseen? Sitevision toimitetaan valmiina pakettina, joka sisältää laitteet ja palvelut. Sitevision-laitteiston lisäksi pakettiin kuuluu Samsungin älypuhelin, SiteVision-palvelu, Trimble Business Center Field Data, Trimnet AR-palvelu, mobiilidatapalvelu sekä käyttöönottokoulutus.

Hieman vastaavanlaisia lisätyn todellisuuden ratkaisuja on jo ollut markkinoilla, mutta SiteVisionin näistä erottaa se, että GNSS-mittausteknologian ja Trimnet VRS-korjauspalvelun avulla mallille saadaan tarkka sijainti jopa senttimetrin tarkkuudella. Älypuhelimen näytön läpi katsottu rakennuksen malli sijaitsee siis täsmälleen sillä paikalla mihin se on suunniteltu rakennettavan.

Mihin SiteVisionia voi käyttää rakennusprojektissa? Hyvä esimerkki on rakennusvalvonta ja as built-tarkastelu. Vertaa toteutunutta työvaihetta suunnitelmiin. SiteVisionin avulla näet myös piilossa olevat rakenteet kuten sähköjohdot tai ilmainvaihtoputket. Tai voit verrata toteutunutta raudoitusasennusta suunnitelmiin ja puuttua virheisiin heti ennen seuraavaa työvaihetta.

LISÄTIETOA