Trimble Ri – Rakennusmittausta kaikille

Trimble Ri-takymetri julkaistiin vuoden 2022 lopulla ja Trimble on jälleen onnistunut tuomaan markkinoille teknologiaa, mihin muut valmistajat eivät pysty. Ri-mittalaite on tarkoitettu talonrakentamisen toimijoille, jotka eivät välttämättä ole mittauksen ammattilaisia. Tarkoitus on tuoda rakennusmittaus useamman yrityksen ja käyttäjän valikoimaan. Mittauspalveluiden ostaminen ulkopuoliselta on kallista ja aina et pysty itse määrittelemään aikatauluja ja varmistamaan, että mittamies on työmaalla silloin kun tarvitset.

Mikä Ri-mittalaitteesta tekee paremman kuin kilpailevat ratkaisut? Autonomiset toiminnot, helppokäyttöisyys, laitteen skaalautuvuus ja tekniset yksityiskohdat.

 • Autonomiset toiminnot
  • Automaattinen itsekalibrointi ja vakauden korjaus. Kun laite käynnistetään, koje tunnistaa oman asennon eli sen. onko laite täysin suorassa. Tämän jälkeen laite laskee kulman ja ottaa sen huomioon tulevissa mittauksissa. Samalla laite kalibroi automaattisesti itsensä, jolloin voit luottaa laitteen tarkkuuteen. Autonominen kalibrointi lisää luottamusta mittaustuloksiin ja vähentää tarvetta käyttää laitetta huollossa tarkistettavana. Käynnistysprosessiin kalibrointeineen menee aikaa noin 3 minuuttia
 • Helppokäyttöisyys
  • FieldLinkissä on helppokäyttöinen suomenkielinen käyttöliittymä. Toimintoja ei ole liikaa, vain rakennusmittauksessa tarvittavat.
 • Laitteen skaalautuvuus
  • Ri on päivitettävä laite ja tarkkuustasoa voidaan parantaa päivittämällä kojeen ohjelmisto
 • Tekniset yksityiskohdat
  • Erittäin tarkka ja fokusoiva punainen laser
  • Trimble Vision-kamerateknologia mahdollistaa tarkan videokuvan pitkilläkin etäisyyksillä

Trimblen rakentamisen tuotteissa käytetään yhteistä FieldLink-ohjelmistoa. Samalla ohjelmistolla voidaan ohjata Trimblen tiedonkeruulaitteita kuten laserkeilainta, takymetrejä sekä Spot-robottikoiraa. Yhdessä Trimble Connect-pilvipalvelun ja Trimblen ohjelmistojen kuten Tekla Structures tai Trimble RealWorksin kanssa Trimble pystyy ainoana valmistajana tarjoamaan ratkaisuja rakennusprojektin kaikkiin vaiheisiin suunnittelusta ylläpitoon.
Seuraavan sukupolven mittauksissa yhdistetty todellisuus tuodaan päivittäisiin mittaustöihin, mikä on hyvä esimerkki Trimblen ajatuksesta yhdistää fyysinen ja digitaalinen maailma, parantaen samalla nykyisiä rakentamisen prosesseja. FieldLink Mixed Reality-ohjelmistomoduulin avulla Ri-takymetri yhdistetään Trimblen XR10-kypärään. XR10-kypärässä on Microsoftin HoloLens 2-lasit joiden näytöltä katsomalla voidaan etsiä tarvittavat mittapisteet ja perinteisen mittaprisman avulla suorittaa mittaukset. Ri-robottitakymetri seuraa prismaa ja HoloLens-lasit näyttävät suunnan, mihin mittaajan tulee liikkua.

Seuraavassa blogin osassa käydään tarkemmin läpi miten Ri:tä käytetään ja minkälainen työnkulku on.

Kirjoittaja:

Tuomas Anttila
Myyntipäällikkö

tuomas.anttila@buildingpointfinland.fi
0207 510 608

Mainitut tuotteet:

Trimble XR10 with HoloLens 2